Facebookgebruikers kunnen profiel na hun dood laten beheren door familielid of vriend

© MindTheProduct

Facebookgebruikers kunnen voortaan een ‘nalatenschapscontact’ kiezen; een familielid of vriend die hun account mag beheren als de persoon in kwestie overleden is. Maar Facebookers kunnen er evenzeer voor kiezen hun profiel te laten verdwijnen na hun dood.

Tot nu toe bood Facebook een standaard ‘herdenkingsstatus’ aan als iemand overleden is. Op deze manier kon het account van een overledene wel nog bekeken worden, maar niet beheerd worden door iemand anders.

Rouwproces ondersteunen

Maar ‘door te praten met mensen die iemand verloren hebben, realiseerden we ons dat we meer kunnen doen om mensen in hun rouwproces te ondersteunen’, klinkt het bij Facebook.

Daarom komt het sociale netwerk aanzetten met ‘Legacy Contact’, een nieuwe functie die eerst in de VS en later in andere landen beschikbaar zal komen.

Daarmee kunnen gebruikers een contactpersoon aanduiden die hun account mogen beheren na hun overlijden. Die contactpersoon kan bijvoorbeeld een bericht bovenaan de tijdlijn van de overledene plaatsen, zijn of haar profiel- en coverfoto wijzigen en reageren op nieuwe vriendschapsverzoeken.

Inloggen als de overledene is niet mogelijk

Indien de overleden persoon hier voor zijn of haar dood mee ingestemd heeft, kan de nieuwe beheerder ook een archief van foto’s en informatie downloaden. Inloggen als de overledene kan dan weer, en privéberichten zijn evenmin toegankelijk voor de ‘nalatenschapscontactpersoon’.

De Legacy Contact-functie is volledig optioneel. Gebruikers kunnen er ook gewoon voor kiezen dat hun account definitief verwijderd wordt na hun overlijden.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content