Facebookgebruikers weten maandag of gegevens bij Cambridge Analytica belandden

© REUTERS

Facebookgebruikers wier gegevens terechtgekomen zijn bij dataonderzoeker Cambridge Analytica zullen daarvan maandag op de hoogte gesteld worden via een melding bovenaan hun Facebook-feed. Dat is althans wat Facebook zelf vorige woensdag beloofde. In totaal zouden 87 miljoen gebruikers getroffen zijn. In België zou het om 61.000 mensen gaan.

De Europese Commissie meldde vrijdag, op basis van info van de sociaalnetwerksite, dat onder hen 2,7 miljoen Europeanen zijn. In België zou het om 61.000 mensen gaan.

Getroffen Facebookgebruikers zullen dus een melding krijgen. Alle Facebookers zullen sowieso bovenaan hun nieuwsoverzicht een link te zien krijgen die hen helpt om te zien welke apps ze gebruiken en welke informatie ze delen met die apps. Gebruikers zullen apps die ze niet langer willen, kunnen verwijderen.

Cambridge Analytica verwierf de gegevens van de Facebookers via een persoonlijkheidstest die een aantal van de getroffen gebruikers ingevuld hebben. Daarna kreeg het bedrijf toegang tot hun gegevens én die van hun vrienden. De overgrote meerderheid van de gedupeerden is Amerikaan.

In België waren er acht mensen die de test uitvoerden. Facebook liet al weten dat de 61.000 getroffen Belgien niet per se allemaal terug te voeren zijn op die acht – ze kunnen ook bevriend geweest zijn met mensen in het buitenland die de test gedaan hebben.

De Belgische Privacycommissie werkt mee aan een Europees onderzoek naar de zaak. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer liet al weten dat getroffen Belgen op de hoogte gebracht zullen worden als daar meer informatie uit komt.

In een bericht op de eigen website lijstte Facebook vorige week al negen veranderingen op die al doorgevoerd werden. ‘We verwachten dat we de komende maanden nog meer wijzgingen zullen doen’, klinkt het.

De gegevens van Facebookgebruikers zouden gediend hebben om onder meer de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te sturen.

Partner Content