Failliet Lehman Bros claimt 1 miljard dollar van Intel

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De failliete zakenbank Lehman Brothers stelt dat Intel onrechtmatig 1 miljard dollar als onderpand inpikte, na het afspringen van een ‘swap’ overeenkomst.

De rechtszaak die werd ingespannen bij de faillissementsrechtbank in New York (Southern District of New York) heeft betrekking op een ‘swap’ overeenkomst tussen een dochtermaatschappij van Lehman Brothers – Lehman Brothers OTC Derivatives – en Intel, kort voor de faling van Lehman Brothers in 2008. In het kader hiervan bezorgde Intel aan Lehman een miljard dollar in ruil voor 50.552.943 Intel aandelen, te leveren op 29 september van dat jaar. De Lehman Bros divisie gaf op zijn beurt 1 miljard dollar in cash in onderpand, en de overeenkomst voorzag een compensatie voor Intel als de overeenkomst voortijdig zou worden beëindigd. Wanneer vervolgens Lehman Bros in moeilijkheden geraakte, maakte Intel een einde aan de deal op 15 september, ongeveer twee weken na het einde van Lehman Bros.

Op de voorziene einddatum eigende Intel zich vervolgens de volledige 1 miljard dollar van Lehman Bros toe, en hierrond draait het geschil. Volgens Lehman bedroeg de waarde van de ca. 50 miljoen Intel aandelen op dat precieze ogenblik slechts ca. 873 miljoen dollar, zodat Intel dus teveel nam en vervolgens heeft geweigerd een deel van dat bedrag (en de interest ten bedrage van ca. 2 miljoen dollar) terug te bezorgen. Op zijn beurt countert Intel dat Lehman Intel aandelen ter waarde van 1 miljard dollar moest leveren en dat het dus nam wat het toekwam. Voor de faillissementsrechtbank eist Lehman Bros nu een niet nader genoemd bedrag van Intel, in het kader van een maximale opbrengst bij de afhandeling van het faillissement van de bank. Deze probeert momenteel ca. 65 miljard dollar terug te betalen aan schuldeisers, in het kader van wat in 2008 het grootste faillissement ooit in de VS was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content