Falcon Heavy van Elon Musk gelanceerd vanop Cape Canaveral

© REUTERS

De Falcon Heavy van SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, werd omstreeks 21.45 uur Belgische tijd gelanceerd vanaf het historische platform 39A van NASA’s Kennedy Space Center in Cape Canaveral in Florida, met aan boord een rode Tesla.

De langverwachte lancering stond aanvankelijk gepland om 19.30 uur Belgische tijd maar werd met meer dan twee uur uitgesteld omwille van de weersomstandigheden.

Het is de bedoeling dat de Falcon Heavy in een baan om de zon wordt gebracht en daar zal ze mogelijk miljoenen jaren blijven rondcirkelen. Het verste punt van haar elliptische baan, bevindt zich dicht bij Mars. Volgens Elon Musk bestaat er een kleine kans dat de lading uiteindelijk crasht op de rode planeet.

De zeventig meter hoge Falcon Heavy is de krachtigste draagraket van alle raketten die momenteel in dienst zijn en de krachtigste sinds de spaceshuttle. Volgens SpaceX kan het gevaarte 63,8 ton in een zeer lage baan brengen, kan het 16,8 ton naar Mars slingeren en 3,5 ton naar Pluto. Een ritje kost ongeveer negentig miljoen dollar.

De nuttige lading bij deze demonstratievlucht is een 2008 Tesla Roadster die 1,25 ton weegt. Topman Elon Musk van SpaceX is immers ook de baas van de bouwer van elektrische auto’s Tesla.

Het project van de Facon Heavy liep al vijf jaar vertragingen op.

Vlekkeloos, bijna

De lancering verliep nagenoeg vlekkeloos. Na twee en een halve minuut werden de twee hulpraketten losgekoppeld van het centrale deel. Ze keerden terug naar de Aarde en maakten op bijna exact hetzelfde moment een zachte verticale landing op Cape Canaveral. Drie minuten na het opstijgen koppelde ook de centrale draagraket zich los van de bovenste trap.

De terugkeer van de derde raket ging echter niet zoals gepland. Het gevaarte zou op een platform in de Atlantische Oceaan landen, maar de raket kon maar een van de drie nodige motoren opnieuw ontbranden. Daardoor miste de raket het platform en raakte ze aan een snelheid van ruim 480 kilometer per uur het water. De Tesla Roadster werd wel met succes in een baan rond de Aarde gebracht. Musk tweette er al verscheidene beelden van.

Lees meer: wat u moet weten over de lancering van de Falcon Heavy

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content