Farmville-bouwer Zynga sluit elf spelletjes omwille van besparingen

De Amerikaanse spelletjesbouwer Zynga moet flink snijden in de kosten om het bedrijf weer op de rails te krijgen. In de reddingsoperatie zijn een aantal populaire games gesneuveld.

De Amerikaanse spelletjesbouwer Zynga moet flink snijden in de kosten om het bedrijf weer op de rails te krijgen. In de reddingsoperatie zijn een aantal populaire games gesneuveld.

Zynga bouwt al sinds 2007 computerspelletjes die te spelen zijn in de browser, op mobiele apparaten en op sociale netwerksites, zoals Facebook en MySpace. Het gaat meestal om eenvoudig te spelen games. Zo is de uitdaging bij het populaire Farmville en Cityville bijvoorbeeld een boerderij en een stad te bouwen en te onderhouden.

Zynga trok eind 2011 naar Wall Street. Maar de beursgang bleek geen succes. Oorspronkelijk geprijsd op 10 dollar, steeg het aandeel nog wel tot 14,50 dollar in maart 2012. Maar na winstwaarschuwingen zakte het aandeel weg tot 2,39 dollar. Ook de tegenvallende introductie van Facebook, een belangrijk platform voor Zynga, is oorzaak van de teleurstellende cijfers.

Om het tij te keren kondigde de spelletjesfabrikant kostenbesparende maatregelen aan, waaronder het ontslag van meer dan honderd werknemers en het sluiten van kantoren. Zo wordt het kantoor in Japan eind januari 2013 opgedoekt. Eerder al sloot Zynga Boston de deuren.

Tot ontgoocheling van vele spelers sloot Zynga in december ook elf games waaronder Petville, Maffia Wars 2 en Fishville. Het bedrijf haalde de spelletjes uit de app store of accepteert geen nieuwe spelers meer. De vrijgekomen middelen wil het in San Francisco gevestigde bedrijf inzetten voor de meer succesvolle titels en om ook nieuwe spelletjes te creëren.

Ludo Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content