FBI-directeur bekritiseert gegevensbescherming van Apple en Google

James Comey © Belga

FBI-directeur James Comey heeft kritiek geuit op het gegevensbeschermingsbeleid van Apple en Google. De twee Amerikaanse giganten proberen immers hun klanten gerust te stellen na de onthullingen over de spionagemethodes van de Amerikaanse inlichtingen.

“Ik geloof rotsvast in de wet maar ik denk ook dat niemand in dit land boven de wet staat. Waar ik me hier zorgen over maak, is dat bedrijven bewust iets promoten dat de mensen boven de wetten stelt”, verklaarde het hoofd van de federale politie aan enkele journalisten.

Apple was de eerste die aankondigde dat het voortaan geen toegang meer zou hebben tot de wachtwoorden van de gebruikers van iPhones en iPads die met de nieuwe versie van het besturingssysteem iOS 8 werken, dit om te vermijden dat het merk persoonlijke gegevens van zijn klanten aan regeringen zou moeten doorspelen.

Google, die reeds de veiligheid van Gmail versterkte, antwoordde dat zijn besturingssysteem Android al lang een dergelijke bescherming verzekerde, maar dat de gebruiker die in de nieuwe versie niet hoeft te activeren.

Comey benadrukte dat er onderhandelingen aan de gang zijn met Apple en Google. Volgens hem moeten ze hun veiligheidspolitiek wijzigen aangezien de ordediensten bijvoorbeeld toegang moeten hebben tot de mobiele telefoon van een kidnapper en tot de inhoud ervan na de verkrijging van een machtiging. Het hoofd van de FBI is van mening dat het beleid van Apple en Google een aanwijzing is dat sommige bedrijven te ver gaan in het “Post-Snowdentijdperk”. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content