FBI doekt illegale handelsplaats Silk Road op

© Images Money/Flickr

De FBI heeft een van de bekendste anonieme websites voor illegale handel uit de lucht gehaald, een man van 29 is daarbij gearresteerd.

De FBI heeft een van de bekendste anonieme websites voor illegale handel uit de lucht gehaald, een man van 29 is daarbij gearresteerd.

Silk Road was geen gewone zoekertjessite. Om de site te vinden moest je ze via TOR, een manier om anoniem te surfen, bezoeken. Op de site werden onder meer heroïne en cocaïne verhandeld, maar je kon er even goed een huurmoordenaar inhuren.

Maar de hoogdagen van de site lijken nu voorbij. Volgens Reuters arresteerde de FBI de 29-jarige Ross William Ulbricht, op internet bekend onder zijn alter ego Dread Pirate Roberts. Hij wordt beschuldigd van samenzweringen rond het verhandelen van drugs, hacking en witwaspraktijken.

De FBI wist bij de arrestatie ook beslag te leggen op bitcoins ter waarde van 3,6 miljoen dollar. De site zelf zou een totale omzet hebben van 9,5 miljoen bitcoin of 1,2 miljard dollar.

Wat de site zo interessant maakt voor criminelen is het anonieme gebeuren. De site zelf kan je niet via een gewone browser bezoeken, maar enkel via het TOR-netwerk. De illegaal aangekochte goederen en diensten werden verhandeld via Bitcoins, de virtuele munt waarbij er geen sporen zijn van wie ze afkomstig is of naartoe gaat.

Silk Road bestond sinds 2011 en was volgens de FBI een marktplaats voor duizenden drugdealers waarbij honderden kilo’s werden verhandeld. De site zou zo’n negenhonderdduizend geregistreerde gebruikers hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content