FBI heeft iPhone gekraakt zonder hulp van Apple en laat rechtszaak vallen

© Reuters

De Amerikaanse autoriteiten zijn erin geslaagd data te recupereren van de gecodeerde iPhone van een van de schutters van San Bernardino en laten de gerechtelijke acties tegen Apple varen. Dat meldt de Amerikaanse federale procureur.

De autoriteiten zijn in hun opzet geslaagd “door de hulp van een buitenstaander” van wie de identiteit niet werd vrijgegeven, zo blijkt uit een communiqué van de federale procureur van Californië, Eileen Decker. Ze meldt ook dat ze aan het gerecht gevraagd heeft om het gerechtelijk bevel te annuleren waardoor Apple verplicht werd om de onderzoekers te helpen om de iPhone te kraken.

Een rechter had Apple vorige maand verplicht om de autoriteiten te helpen toegang te krijgen tot data op de iPhone van Syed Rizwan Farook, die op 2 december samen met zijn vrouw 14 mensen doodde in San Bernardino, Los Angeles.

De FBI claimde in de media een maand lang dat het Apple nodig had om de iPhone binnen te dringen, maar dit blijkt zoals verwacht niet correct. Door meerdere experts werd al geclaimd dat de inlichtingendienst dit ook op eigen houtje zou kunnen en meerdere bedrijven boden hun hulp aan. Alhoewel niet officieel meegedeeld is wie erachter de kraak zit, wordt gedacht dat het Israëlische bedrijf Cellebrite uiteindelijk geholpen heeft.

De rechter vroeg aan Apple om een manier te vinden om de software te omzeilen die opgeslagen data op de iPhone 5C verwijdert na 10 pogingen om het paswoord in te geven. De inlichingendienst wilde dus dat ereen achterdeurtje ingebouwd zou worden. Maar Apple-topman Tim Cook weigerde dat, wat leidde tot een gerechtelijke strijd en een maatschappelijk debat rond het al dan niet vrijgeven van data voor gerechtelijke doeleinden.

Volgens Cook zou met zo’n achterdeur iedere iPhone onveilig worden, omdat die op alle toestellen toegepast zou kunnen worden. Hij was bang dat de FBI met de rechtszaak een precedent probeerde te creëren, zodat het in andere zaken ook toegang tot iPhones kon krijgen. De telefoon die nu door de FBI werd binnengedrongen draait bovendien op een verouderde versie van iOS, het mobiele besturingssysteem van het bedrijf. iOS 9.3, de huidige versie, zou nog niet gehackt zijn, maar Apple heeft al aangekondigd de beveiliging van zijn telefoons in de toekomst nog meer te gaan verbeteren.

(Belga/WK)

Partner Content