FBI onderzoekt nieuwe manier om iPhone te kraken zonder hulp van Apple

© AFP

Een Amerikaanse rechter heeft de hoorzitting tussen Apple en de FBI van dinsdag geannuleerd, nadat de FBI onverwacht aankondigde mogelijk een manier te hebben gevonden om de iPhone in kwestie te kraken zonder assistentie van Apple.

In een motie die maandagavond werd ingediend bij de federale rechtbank, zeiden overheidsadvocaten dat een ‘externe partij’ de FBI de dag ervoor een haalbare methode had aangeboden om de door Syed Rizwan Farook gebruikte iPhone 5c te ontgrendelen. Farook is de man die op 2 december vorig jaar, samen met zijn vrouw, 14 mensen vermoordde bij een terroristische aanval in San Bernardino, in Californië.

De overheid argumenteerde dat ze meer tijd nodig had om de methode te onderzoeken, die, indien bruikbaar, de noodzaak van bijstand door Apple doet vervallen.

Vorige maand droeg de rechtbank Apple op een nieuwe versie van het besturingssysteem te installeren om het veiligheidssysteem, dat de de opgeslagen data zou vernietigen na het ingeven van te veel foute paswoorden, te omzeilen.

‘Gevaarlijk’

Apple-baas Tim Cook weigerde dat te doen, hij noemde het FBI-verzoek “gevaarlijk” omdat het volgens hem de veiligheid van elke iPhone in gevaar kan brengen. De FBI bracht aan dat de gegevens op de iPhone van Farook een kwestie van nationale veiligheid waren, en dat alleen Apple kon helpen ze te verkrijgen.

De geannuleerde hoorzitting van dinsdag zou normaal doorgegaan zijn in Riverside, Californië. In de plaats daarvan zal de overheid nu op 5 april een rapport indienen over haar bevindingen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content