FBI sluit honeypot voor cybercriminelen

Darkmarket, een grootschalig online forum voor het verhandelen van gestolen gegevens, blijkt gecontroleerd te zijn geweest door de FBI.

Darkmarket, een grootschalig online forum voor het verhandelen van gestolen gegevens, blijkt gecontroleerd te zijn geweest door de FBI.

Dat blijkt uit documenten die de Duitse radiozender Südwestrundfunk kon inkijken, aldus Wired. Het hele verhaal draait rond de Oost-Europese spammer Pavel Kaminski, die functioneerde onder de naam ‘Master Splyntr’. Kaminski blijkt echter het alter ego te zijn geweest van FBI-agent Keith Mularski. Hij zou dat hebben bekendgemaakt aan de Duitse geheime dienst. Mularski werkte bij de Ncfta, dat ook onderdak biedt aan de FBI-organisatie Cyber Initiative and Resource Fusion Unit.

Onder zijn dekmantel wist Mularski zelfs beheerder van Darkmarket te worden, een site waarop aanbieders en kopers onder meer gestolen creditcardggegevens en logingegevens voor online bankieren verhandelen. Zo werd de site een enorme FBI-honeypot voor cybercriminelen. De FBI kon er volledige gebruikersprofielen van de criminelen uitstippelen. Dat mondde onder meer uit in de arrestatie van de Turkse crimineel Chao, die gespecialiseerd was in het kopiëren van bankkaarten aan betaalautomaten.

Er werd al een tijdlang ‘in het wereldje’ gesuggereerd dat Master Splyntr banden had met de Nfcta. Midden vorige maand legde hij het forum uiteindelijk stil omwille van de ‘grote aanwezigheid van overheidsdienaren en journalisten’ op de website. Observatoren gaan ervan uit dat de stopzetting erop zou kunnen wijzen dat er meer arrestaties zullen volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content