FBI worstelt met versleutelde telefoons

De Amerikaanse autoriteiten worstelen met versleutelde informatie op smartphones. Zo zijn ze er nog niet in geslaagd toegang te krijgen tot de telefoon van moordenaar Devin Patrick Kelley, die 26 mensen ombracht in Texas.

“We doen ons uiterste best om toegang te krijgen tot de telefoon”, zei Christopher Combs van de FBI aan ABC News. Het is nog onduidelijk hoeveel tijd experts nodig hebben om het toestel te kraken. “Het kan morgen zijn, volgende week of over een maand”, aldus Combs. “We weten het nog niet.”

Het komt volgens de functionaris steeds vaker voor dat opsporingsdiensten er in niet slagen om toegang te krijgen tot informatie op smartphones. Combs gaf niet prijs welk toestel Kelley gebruikte. “Ik wil niet tegen iedere schurk zeggen welke telefoon hij moet kopen.”

Geen toegang tot 7500 smartphones

De autoriteiten zitten al langer in hun maag met criminelen die hun communicatie versleutelen. Minister Jeff Sessions (Justitie) zei eerder deze maand dat de FBI er het afgelopen jaar niet in slaagde om toegang te krijgen tot ongeveer 7500 mobiele apparaten. Hij klaagde dat techbedrijven te weinig doen om opsporingsdiensten te ondersteunen.

Sessions noemde een schietpartij in Garland als voorbeeld. Daar openden twee extremisten in 2015 het vuur op een tentoonstelling met cartoons over de profeet Mohammed. Eén van de mannen zou meer dan honderd tekstberichten hebben gestuurd naar een terrorist in het buitenland. “Wat we niet weten is wat hij zei, omdat die boodschappen versleuteld waren”, aldus de minister.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content