FBI ziet zelfrijdende auto’s als potentiële “dodelijke wapens”

© Google
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

“Autonome auto’s zullen de mobiliteit efficiënter maken, maar kunnen van wagens ook dodelijke wapens maken”, schrijft de FBI in een intern rapport dat The Guardian kon inkijken.

De FBI wijst in een intern rapport, dat de Britse krant The Guardian heeft kunnen inkijken, op de mogelijke gevaren van zelfrijdende wagens zoals die van Google. “Autonome auto’s zullen een veranderende impact hebben op wat wettelijke diensten en hun tegenstanders met een wagen kunnen doen”, luidt het.

“Autonome auto’s zullen de mobiliteit efficiënter maken, maar kunnen van wagens ook dodelijke wapens maken”, schrijft de FBI. Criminelen zouden makkelijker verkeerslichten kunnen negeren en snelheidslimieten kunnen overtreden, of erger nog: terroristen zouden wagens in zelfrijdende bommen kunnen doen veranderen door er voorgeprogrammeerde explosieven in te stoppen, voegt The Guardian er aan toe.

In het rapport staat nog geschreven dat “kwaadwilligen in staat zullen zijn taken uit te voeren die nu onmogelijk zijn omdat ze hun handen op het stuur moeten houden en hun ogen op de weg moeten richten.” Eén van de horrorscenario’s is dat verdachten probleemloos op achtervolgende auto’s kunnen schieten terwijl hun eigen auto zichzelf bestuurt.

Maar de FBI ziet ook voordelen in autonome auto’s: het hoge aantal verkeersongevallen zou ermee gereduceerd kunnen worden en het zou eenvoudiger en effectiever moeten worden om verdachten te achtervolgen, bijvoorbeeld via algoritmes die de afstand tussen een politiewagens en hun doelwit precies kunnen bepalen.

Noot: het huidige prototype van Google’s zelfrijdende wagen kan amper harder dan 40 kilometer per uur. Het zal dus nog niet meteen tot hardnekkige auto-achtervolgingen komen.
De FBI denkt dat autonome auto’s binnen vijf tot zeven jaar de baan op zullen mogen in de Verenigde Staten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content