Federaal ICT-budget krimpt met 22 procent

Vice-premier Alexander De Croo (Open VLD) © Belga

De federale overheid zal volgend jaar minder uitgeven aan ICT. Minister De Croo bevestigt de besparing maar blijft bij ambitieuze e-gov plannen.

Het was Agoria dat eind vorige week een cijfer plakte op de besparingen. In 2015 gaat er nog 385 miljoen euro naar ICT, 22 procent minder dan in 2014. “Na een daling van 10% in 2014 wordt het ICT-budget van de federale overheid opnieuw – voor het derde jaar op rij – neerwaarts herzien”, zegt Marc Lambotte, ceo van Agoria.

Volgens de organisatie komt dat neer op 4 procent lagere personeelskosten, 20 procent kleinere werkingsbudgetten en 22 procent minder investeringen en dit zowel bij de FOD’s als bij openbare nutsinstellingen. Agoria vreest dat er door de besparingen geen ruimte zal zijn voor grote e-governmentprojecten, wat de afgelopen jaren wel het geval was.

Op het kabinet van Alexander De Croo, verantwoordelijk voor onder meer de Digitale Agenda, bevestigt dat de besparingen er komen om het budget in evenwicht te krijgen. Wel blijft de ambitie voor e-gov groot volgens de woordvoerder van De Croo. “De regering schuift digitaal by default naar voor, een ambitie waarbij alle belangrijke contacten tussen burger en overheid worden gedigitaliseerd tegen 2020,” legt Tom Meulenbergs uit. Of de besparing betekent dat de overheid minder beroep doet op externe partners (outsourcing) komt geen commentaar.

Verder wordt er gekeken naar een betere coördinatie en uitwisseling van kennis en ervaring over IT-projecten en wordt er gezocht naar synergieën tussen overheidsprojecten om ze efficiënt te verwezenlijken. Of anders gesteld: IT moet zodanig efficiënt zijn dat alle ambities met minder geld moeten verwezenlijkt worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content