Federaal parket start onderzoek naar Google Street View

© Reuters
Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Privacycommissie heeft haar bevindingen rond het luistervinken van Google Street View overgemaakt aan het federaal parket.

De Privacycommissie heeft haar bevindingen rond het luistervinken van Google Street View overgemaakt aan het federaal parket.

Dat schrijft De Morgen. Een jaar geleden raakte – aanvankelijk eerst in Duitsland – bekend dat de auto’s van Google Street View niet enkel foto’s van het straatbeeld maakten, maar ook informatie oppikten over onbeveiligde wifi-netwerken die ze kruisten. Google zei altijd dat het enkel over publiek beschikbare informatie ging (SSID-informatie en MAC-adressen), maar uit Duits onderzoek bleek dat de wagens ook privacygevoelige data (‘payload data’) onderschepten. Het zou onder meer gaan om fragmenten van e-mails, foto’s en websites die surfers bezochten. Naderhand moest Google toegeven dat het om een codefout ging.

Sinds enige tijd onderzocht de Belgische Privacycommissie welke data Google in ons land onderschepte. “We stelden vast dat Google een flagrante inbreuk pleegde op de privacywetgeving, waarop we onze bevindingen overmaakten aan het federaal parket”, klinkt het nu bij de Privacycommissie. Het parket zag blijkbaar voldoende redenen om een onderzoek omtrent schending van de privacy te beginnen.

In Nederland hangt Google voor dezelfde feiten een dwangsom van 1 miljoen euro boven het hoofd. In Frankrijk een boete van honderdduizend euro opgelegd. In Groot-Brittannië werd het verzamelen van de gegevens een ‘significante schending’ van de wet genoemd, maar er volgde geen boete. Er werden afspraken gemaakt om herhaling te voorkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content