Federale politie niet opgezet met Anonymous-stunt

© Reuters

De Federal Computer Crime Unit (FCCU) zegt een “wrange nasmaak” over te houden aan de stunt van Mylex, het juristenkantoor achter Anonymous Belgium.

De Federal Computer Crime Unit (FCCU), een onderdeel van de Federale Gerechtelijke politie, houdt naar eigen zeggen een “wrange nasmaak” over aan de stunt van Mylex, het juristenkantoor achter Anonymous Belgium. “We hadden deze mensen gevraagd om met hun campagne te stoppen, maar ze zijn daar niet op ingegaan. We blijven beducht voor collateral damage van hun stunt”, zegt commissaris Dirk Beirens van de FCCU.

“Al pleegt Mylex – dat gebruikmaakt van de naam, het logo en de reputatie van de beweging Anonymous – geen misdrijven in de strafrechtelijke zin, is het maar de vraag wat hun burgerrechterlijke aansprakelijkheid is als anderen als gevolg van hun oproep wél misdrijven zullen begaan”, zegt Beirens.

Geen internetaanvallen

Anonymous Belgium lanceerde in mei de online boodschap dat ze “het Belgische web zou bevrijden”. Donderdagmorgen lieten de juristen van Mylex weten dat zij achter Anonymous Belgium zitten, en dat ze geen hacks of internetaanvallen uitvoeren, maar dat ze enkel het thema van internetcensuur willen aankaarten.

“We kregen vanuit verschillende bedrijfssectoren bezorgde vragen over het dreigement van Anonymous Belgium”, zegt Dirk Beirens. “We achterhaalden al snel wie erachter zat, en vroegen hen om hun campagne stop te zetten. Dat wilden ze niet.”

Collateral damage

“Mylex heeft het het recht om internetcensuur aan te kaarten”, zegt Beirens, “maar wat de FCCU en de evaluatiecel van het Belgian Network for Information Security bezighoudt, was mogelijke ‘collateral damage’. Je weet maar nooit dat er in het zog van Mylex wél aanvallen gepleegd gaan worden door echte cybercriminelen.” (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content