Federale politie rolt organisatie internetpiraten op

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Brussel heeft een zware klap toegebracht aan een organisatie die piraterij via het internet mogelijk maakte. In samenwerking met de Nederlandse politie namen de speurders zogenaamde topleverservers met een capaciteit van 4,5 terabyte in beslag.

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Brussel heeft een zware klap toegebracht aan een organisatie die piraterij via het internet mogelijk maakte. In samenwerking met de Nederlandse politie namen de speurders zogenaamde topleverservers met een capaciteit van 4,5 terabyte in beslag.

Dit stuk is geüpdated na de persconferentie van de federale gerechtelijke politie van Brussel.

Via dergelijke servers kunnen particulieren via het internet muziek en andere bestanden downloaden. Over heel de wereld bestaan er zo’n 150 legale toplevelservers, waarvan iTunes een van de bekendste is.

De server die de Brusselse federale politie dinsdag in beslag nam, stelde internetgebruikers in staat om illegaal via zogenaamde peer-to-peer-netwerken als limewire, eDonkey of Kazaa bestanden te downloaden. Het ging dan voornamelijk om pas uitgebrachte muziekcd’s of muziek die nog niet op de gewone markt verkrijgbaar was, maar ook om computerspelletjes.

Het gerechtelijk onderzoek naar de organisatie begon na een klacht van de Belgian Antipiracy Federation (BAF), een vzw die in opdracht van de muziek- en filmindustrie jacht maakt op illegale kopieerders. De BAF was de toplevelserver op het spoor gekomen en verwittigde het gerecht.

Dat hield de server maandenlang in de gaten en ging dinsdag tot actie over. Speurders namen in Nederland de server in beslag terwijl die nog in werking was. Ze sloten alleen zijn internetverbinding af en brachten hem naar een veilige plaats over zonder hem uit te schakelen. Dat moet de leden van de Federale Computer Crime Unit (FCCU) die aan het onderzoek meewerken in staat stellen om de gegevens op de server te onderzoeken.

Terwijl de server in Nederland in beslag werd genomen, maakten leden van de Brusselse FGP zich klaar om huiszoekingen uit te voeren bij de Vlekho-hogeschool en in de Katholieke Universiteit Leuven. De naam van Vlekho was immers verschillende malen opgedoken in het onderzoek en speurders vermoedden dat personeelsleden van de hogeschool eventueel bij de organisatie betrokken waren. Uit de eerste onderzoeksresultaten in Nederland bleek evenwel dat dat niet het geval was en dat de organisatie enkel de naam van de hogeschool had misbruikt door te laten uitschijnen dat haar server de piraatserver was.

Volgens de FGP en het Brusselse parket zijn in het onderzoek naar de server nog geen verdachten opgepakt. De speurders zouden wel een aantal mensen in het vizier hebben maar het verdere onderzoek moet de hele organisatie in kaart brengen. Het zou wel gaan om een sterk georganiseerde bende.

Het onderzoek zou zich in eerste instantie ook niet richten op de particuliere internetgebruikers omdat die geen toegang hadden tot de toplevelserver. Zij moesten via een of meerdere tussenniveau’s hun bestanden downloaden.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content