Federale regering en gewesten bereiken akkoord over 5G-veiling

.

De federale regering en de gewestregeringen hebben woensdag in een overlegcomité een akkoord bereikt over de veiling van 5G-spectrum en de eventuele komst van een vierde telecomspeler in België.

Vorige maand had de federale ministerraad al de koninklijke besluiten voor de veiling van 5G-spectrum goedgekeurd. Die veiling is verbonden met de eventuele komst van een vierde speler. Het overlegcomité moest nog groen licht geven, wat nu is gebeurd. Het akkoord maakt extra concurrentie voor Telenet, Proximus en Orange mogelijk. Er kan een operator actief worden op de consumentenmarkt, maar het is ook mogelijk dat de vierde speler zich enkel richt op bedrijven. Tot nu toe heeft enkel het Belgische Citymesh, onderdeel van de Limburgse IT-groep Cegeka, zich publiekelijk gemanifesteerd met ambities om die vierde speler te worden. Dat bedrijf richt zich in de eerste plaats op de bedrijvenmark met private netwerken.

De veiling van de 5G-licenties moet normaal gezien plaatsvinden in het tweede kwartaal van volgend jaar. De telecomregulator BIPT heeft maximaal 6 maanden de tijd nodig na het publiceren van de KB’s in het Staatsblad om tot een veiling over te kunnen gaan, zegt het kabinet van minister van Telecom Petra De Sutter (Groen). ‘Dit is erg goed nieuws voor ons land, na vele jaren van stilstand in het dossier, realiseren we eindelijk wat verschillende instanties van ons verwachtten, niet in het minst de consumentenorganisaties, alsook Europa en bedrijven die 5G-toepassingen willen ontwikkelen,’ zegt De Sutter, die spreekt van ‘een grote doorbraak’.

Partner Content