Fedict start begin april online publicatie overheidsdata

Begin april start Fedict met het online ter beschikking stellen van bestaande data van overheidsdiensten.

Begin april start Fedict met het online ter beschikking stellen van bestaande data van overheidsdiensten.

Dat kondigde Bart Hanssens van Fedict aan op de twunch (een samentrekking van lunch en Twitter) die minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne organiseerde. Hij hoopte dat andere overheidsdiensten op termijn hun databanken ter beschikking stellen van dit initiatief.

“Hoe kunnen we open data gebruiken voor een efficiëntere overheid?”, was de openingsvraag van de minister. Nu de overheid voor ernstige besparingen staat, moet voor hem ingezet worden op “cloud computing” (het via het internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens). Daarnaast moet de overheid data ter beschikking stellen, waarna private personen en bedrijven creatief kunnen omspringen met deze gegevens, bijvoorbeeld de reisgegevens van NMBS of De Lijn. Voorts kan de overheid ook gebruik maken van sociale media. Zo kan de Nederlandse belastingplichtige hulp vragen aan de fiscus via Twitter.

Uit de getuigenissen op de twunch bleek dat niet enkel Fedict bezig is met het via het internet aanbieden van databanken, zoals de Sociale Kruispuntbank. Vaak zijn die vandaag evenwel niet regelmatig geüpdatet, moeilijk te bewerken of te doorzoeken of zelfs enkel tegen betaling verkrijgbaar. Dat laatste is onder meer het geval voor de Kruispuntbank Ondernemingen van de FOD Economie, die licenties tegen 100.000 euro verkoopt voor dagelijks geactualiseerde informatie. Daarnaast bestaan er ook nog problemen rond de bescherming van de privacy.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content