Fiat/Chrysler roept wagens terug omdat ze te hacken zijn

2015 Jeep Renegade © FCA

In de VS worden een kleine achtduizend jeeps teruggeroepen omdat de motor via de radio valt uit te schakelen.

Het probleem treft specifiek de 2015 Jeep Renegade SUV’s met 6,5 inch aanraakscherm die in de VS worden verkocht. De actie komt er nadat onderzoekers er in slaagden om de motor van de wagen via het internet uit te schakelen terwijl die aan het rijden was. Al zijn er geen gevallen bekend waarbij er ongevallen zijn veroorzaakt op deze manier.

We moeten daarbij wel nuanceren dat het niet evident is om de wagen te hacken. Zo heb je fysieke toegang tot het voertuig nodig, samen met grondige technische kennis om de taak uit te voeren. Ook blijft het probleem binnen de perken omdat de helft van de getroffen wagens nog niet verkocht zijn en dus vanuit de garage kan verholpen worden. Amerikanen die zo’n wagen hebben kunnen een usb-stick ontvangen of de software zelf downloaden en hun wagen updaten.

Het is al de tweede keer deze zomer dat Fiat Chrysler Automotives, het moederbedrijf achter Jeep, wagens moet terugroepen. Ruim een maand geleden moest hetzelfde gebeuren voor maar liefst 1,4 miljoen wagens van Chrysler, Dodge en Jeep. Ook hier kregen eigenaars een usb-stick met updates.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content