Fictiereeks over Lernout & Hauspie in de maak

© Belga
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het Antwerpse productiehuis Geronimo werkt aan een fictiereeks over het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie. De serie zal focussen op de impact die het bedrijf gehad heeft op het leven van gewone mensen.

Het Antwerpse productiehuis Geronimo werkt aan een fictiereeks over het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie. De serie zal focussen op de impact die het bedrijf gehad heeft op het leven van gewone mensen. Bijna 12 jaar na de val van het spraaktechnologiebedrijf uit West-Vlaanderen, werken productiehuis Geronimo en de VRT aan een heuse fictiereeks over Lernaut en Hauspie. Dat vernam de krant De Tijd vandaag. De serie zou geregisseerd worden door Jan Matthys (‘Katarakt’, ‘De Smaak van De Keyser’), al zitten de plannen nog in een erg vroeg stadium.

“De serie gaat niet focussen op wat er zich in de wandelgangen van het bedrijf heeft afgespeeld, noch op Jo Lernout of Pol Hauspie, maar wel op de impact van de opkomst en de val op het leven van gewone mensen”, vertelt filmmaakster Isabelle Tollenaere aan De Tijd. “Dat kunnen kleine beleggers zijn die een groot deel van hun geld in rook zagen opgaan, maar ook winkeliers en hoteliers die hun omzet plots verloren zagen gaan.”

Jo Lernout richtte samen met Pol Hauspie en Nico Willaert eind jaren tachtig Lernout & Hauspie op. Het bedrijf leverde vanaf midden jaren negentig toptechnologie op het vlak van spraakherkenning en -synthese.

In een Ieperse koeienweide werd een heus Flanders Language Valley uit de grond gestampt. In 1997 nam Microsoft zelfs een belang van 8 procent in de onderneming.

Duizenden particulieren investeerden in het bedrijf, dat echter na verschillende boekhoudkundige onregelmatigheden die werden blootgelegd door The Wall Street Journal, op 25 oktober 2001 failliet ging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content