Fifa wil Belgische twitterbot offline

© Cameron Spencer/Getty Images

Fifa is niet opgezet met een twitteraccount van Storify-oprichter Xavier Damman. Die maakt gif’s van alle doelpunten op het WK maar schendt zo ook de auteursrechten volgens de organisatie.

Fifa is niet opgezet met een twitteraccount van Storify-oprichter Xavier Damman. Die maakt gif’s van alle doelpunten op het WK maar schendt zo ook de auteursrechten volgens de organisatie.

Het gaat om de account @replaylastgoal die op dit moment 1.342 volgers telt. De account twittert enkel een gif-bestand met de beelden van de goals die op de wereldbeker vallen. Dat geeft fans wereldwijd de mogelijkheid om los van hun tv de doelpunten snel te herbekijken.

Goal for Algeria! #GER 2-1 #ALG #GoalFlash HD Video: http://t.co/H7A6Bx3U4v http://t.co/ZwmyKiZLr4

— ReplayLastGoal (@ReplayLastGoal) 30 juni 2014

Maar afgaande op de aanpak van de Fifa gaat voetbal gaat niet om vrijheid blijheid, wel om uitzendrechten. Xavier Damman, de in San Francisco wonende Belg, kreeg van Twitter op vraag van de Fifa een takedown notice. Dit omdat de voetbalorganisatie de beelden van de world cup bezit en ze verspreiden via Twitter bijgevolg een auteursrechtenschending is.

FIFA just sent a takedown notice to Twitter as well to remove this account. #fairuse pic.twitter.com/9iStuf5Na1

— ReplayLastGoal (@ReplayLastGoal) 28 juni 2014

Nieman Journalism Lab merkt op dat @replaylastgoal sindsdien de al geplaatste goals heeft verwijderd van zijn account, maar recente doelpunten, zoals de match tussen Duitsland en Algerije van gisteren, zijn gewoon te bekijken op de site. Damman heeft intussen ook een Storify-pagina opgemaakt waarin fans van de account hun ongenoegen uiten over de aanpak van de Fifa.

De beelden die de twitteraccount van Damman gebruikt lijken trouwens afkomstig te zijn van Nederland 1. In België worden de WK-matchen uitgezonden door de VRT. Die exclusieve licenties per land hebben ook andere gevolgen. Zo kan je samenvattingen of andere wedstrijdfragmenten op de website van VRT niet zomaar herbekijken vanuit het buitenland. De beelden zijn immers per land in licentie gegeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content