FIFA’s online transfersysteem wordt verplicht

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Vanaf 1 oktober wordt het zogenaamde FIFA Transfer Matching System (TMS), een online databank voor de wereldwijde registratie en controle van voetbaltransfers, verplicht voor alle clubs

Vanaf 1 oktober wordt het zogenaamde FIFA Transfer Matching System (TMS), een online databank voor de wereldwijde registratie en controle van voetbaltransfers, verplicht voor alle clubs.

Het principe is heel eenvoudig. De twee clubs die de transfer willen beklinken, moeten bij een transfer in een online systeem details over de speler in kwestie, spelersmakelaars en betalingen vermelden. Enkel als beide clubs dezelfde informatie vermelden, kan de transfer doorgaan.

De wereldvoetbalbond FIFA hoopt met het systeem paal en perk te stellen aan het financiële gesjoemel en de corruptie in het voetbal. Bovendien zouden transfers zo vlotter kunnen worden afgerond. Ook kan het systeem een belangrijke controle zijn bij de transfers van minderjarige spelers. Met name met jonge spelers uit Afrika en Zuid-Amerika komen vandaag soms nog wantoestanden voor. Verder kunnen dankzij het systeem de juiste opleidingscompensaties worden doorgespeeld aan de betrokken clubs.

TMS is een internetgebaseerd systeem, ontwikkeld door het speciaal daarvoor opgerichte bedrijf FIFA Transfer Matching System Gmbh. Het werd als testsysteem geïntroduceerd in 2008 in 18 landen en is sindsdien geïmplementeerd bij zowat 3633 clubs en alle ledenassociaties die de FIFA rijk is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content