Filmmakers gaan achter Popcorn Time-gebruikers aan

© .
Wim Kopinga Freelance journalist

De makers van de film The Cobbler, met Adam Sandler, gaan achter gebruikers van Popcorn Time aan. Ze hebben de IP-adressen van 11 gebruikers van de illegale dienst gevonden die de film gekeken hebben via de streamingdienst.

Het is niet vreemd dat filmstudio’s achter het illegale verspreiden van films aan gaan. De afgelopen jaren zijn in de Verenigde Staten alleen al honderdduizenden mensen aangeklaagd. Nieuw is wel dat het specifiek om een zaak tegen Popcorn Time gebruikers gaat.

Popcorn Time is te omschrijven als een illegale versie van Netflix. De menu’s zien er bijvoorbeeld hetzelfde uit en de nieuwste films en series worden er gratis aangeboden. In plaats van ze eerst te downloaden, start het streamen direct en loopt de download door tijdens het kijken naar de film of serie.

Downloaders van films of series stellen ook automatisch hun verbinding beschikbaar om hetzelfde bestand te uploaden naar anderen. Daardoor zijn gebruikers van Popcorn Time ook automatisch verspreiders van de illegale content.

De makers van The Cobbler hebben de IP-adressen van de 11 gebruikers weten te achterhalen. ‘Elk IP-adres is geobserveerd en we hebben bevestigd dat vanaf dit adres zowel gekeken als gedistribueerd is’, zo staat in de aanklacht.

De filmmakers eisen dat de personen wordt opgedragen te stoppen met piraterij. Daarnaast worden schadevergoedingen tot 150.000 dollar geëist. Dat de Popcorn Time-gebruikers dit daadwerkelijk zullen moeten betalen is niet waarschijnlijk. Vaak worden dit soort zaken geschikt en betalen de gedaagden honderden tot maximaal duizenden dollars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content