Finse start-up wil MeeGo nieuw leven inblazen

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Een Finse start-up met ex-Nokia-werknemers wil een smartphone bouwen rond het door Nokia en Intel afgedankte MeeGo-besturingssysteem.

Een Finse start-up met ex-Nokia-werknemers wil een smartphone bouwen rond het door Nokia en Intel afgedankte MeeGo-besturingssysteem.

MeeGo is gebaseerd op Linux en verscheen uiteindelijk op slechts één Nokia-toestel, de N9. Ook Acers tablet Iconia M500 gebruikt MeeGo. Van zodra Nokia met Microsoft in zee ging voor Windows Phone smartphones, zette Intel de ontwikkeling van MeeGo stop waarna het besturingssysteem naar de Linux Foundation verwezen werd en daar eigenlijk een stille dood stierf.

Maar dat is niet naar de zin van een aantal oudgedienden van Nokia. Zij verzamelden zich in de Finse start-up Jolla die nieuw leven in MeeGo moet blazen. Het gaat om de ‘core engineers’ en een deel van het management dat verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de Nokia N9. Zij vinden die N9 nog steeds ’s werelds beste smartphone. “Het besturingssysteem verdient het om verder ontwikkeld te worden”, leest de LinkedIn-pagina.

In een interview met de Wall Street Journal zegt ceo Jussi Hurmola – zelf 12 jaar Nokia-ervaring – dat de start-up ongeveer 10 miljoen euro van privé-investeerders nodig heeft om een nieuwe MeeGo-smartphone te kunnen ontwikkelen. Om break-even te draaien, zou de start-up vervolgens 50.000 tot 100.000 toestellen moeten verkopen. Jolla zou al gesprekken hebben met hardwarefabrikanten en chipsetleveranciers. Het ambitieuze plan is om binnen 6 maand al een eerste toestel klaar te hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content