Fintechbedrijf Adyen wil bijna miljard euro ophalen met beursgang

© The Europas

De Nederlandse betalingsverwerker Adyen trekt op woensdag 13 juni naar de beurs in Amsterdam. De beursgang wordt een van de grootste fintech-beursgangen in jaren in Europa.

Indien de overtoewijzingsoptie wordt gelicht, wordt met de aandelenuitgifte een bedrag van 922 miljoen tot 947 miljoen euro opgehaald. Dat blijkt uit de prospectus van Adyen die dinsdag werd gepubliceerd.

De Amsterdamse betalingsverwerker wil maximaal 4,19 miljoen aandelen uitgeven aan institutionele beleggers. Dat betekent dat particuliere beleggers niet kunnen inschrijven. Het gaat om circa 12,7 procent van het aandelenkapitaal. De uitgifteprijs ligt tussen 220 euro tot 240 euro per aandeel.

Adyen biedt handelaars een platform dat klanten direct met de betaalmanier van hun keuze verbindt. Twaalf jaar na haar oprichting regelt Adyen de betalingen voor duizenden bedrijven, waaronder Facebook, Spotify, Uber en Netflix. Daarvoor biedt het meer dan 250 betaalwijzen aan, waaronder ook Bancontact.

Het fintechbedrijf wordt met de beursgang gewaardeerd op 6,5 miljard tot 7,1 miljard euro. Adyen wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende technologiebedrijven van Europa. Vijf jaar geleden werd het al door Deloitte al verkozen als het snelst groeiend technologiebedrijf van België en Nederland.

Tot de investeerders in Adyen behoort onder meer het beleggingsbedrijf Iconiq Capital, waarin bekende namen uit de Amerikaanse technologiesector meedoen zoals Facebook-topman Mark Zuckerberg en topman Jack Dorsey van Twitter. Ook het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temasek behoort tot de investeerders van Adyen

Partner Content