FireEye neemt Mandiant over

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Security specialist FireEye haalt met Mandiant een topbedrijf inzake ‘incident response’ binnen, dat ook al vermeende hacking activiteiten van het Chinese leger onderzocht.

Na in september ll. zelf uiterst succesvol naar de Nasdaq beurs – goed voor de meest succesvolle security IPO van 2013 – heeft security expert FireEye nu zelf een ander bedrijf overgenomen, Mandiant. Dat bedrijf maakte onder meer furore door in zijn APT-1 rapport uit de doeken te doen hoe hacking aanvallen uit China konden worden teruggevoerd naar een eenheid van het Chinese leger met standplaats in Shanghai. Beweringen die overigens door de Chinese overheid met stelligheid werden tegengesproken. Zelf heeft FireEye een eigen geavanceerde technologie ontwikkeld om malware-activiteiten te ontdekken (zijn Multi-vector Virtual Execution Engine), waarmee het goed scoorde bij onder meer een rist overheidsinstellingen (inclusief internationale militaire organisaties).

Het nieuwe bedrijf brengt een sterke combinatie van complementaire operationele opsporingstechnologieën en gesofisticeerde hulpdiensten bij incidenten op de markt. In het verleden riepen bedrijven wel vaker de hulp van Mandiant in, na detectie van problemen door FireEye. In 2012 sloten de beide bedrijven al een strategisch samenwerkingsakkoord, en werd FireEye’s ceo David DeWalt lid van Mandiants raad van bestuur. Mandiant overwoog nog zelf een beursgang, maar eind 2013 begonnen de twee ceo’s die leidden tot de overname eind december. Het bedrag van de overname is in de ordegrootte van 1 miljard dollar, waarvan ca. 106 miljoen dollar in cash. Mandiants ceo en oprichter, Kevin Mandiant, wordt coo van FireEye.

Algemeen wordt verwacht dat de onthullingen van Snowden de vraag naar meer geavanceerde security-aanpakken zal doen stijgen, wat het nieuwe FireEye ten goede zal komen. Voorafgaand aan de overname meldde FireEye dat voor 2013 de omzet ongeveer 156 à 158 miljoen dollar zou bedragen.

Interessant detail: FireEye werd in 2004 opgericht door Ashar Aziz, een voormalige werknemer van Sun Microsytems, en verwierf – zoals heel wat andere bedrijven – onder meer de financiële steun van In-Q-Tel – de risicokapitaal-afdeling van de CIA.

Partner Content