Firefox 16 weer online na securityprobleem

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De nieuwste versie van de Mozilla Firefox browser is terug beschikbaar voor downloading, na eerder te zijn verwijderd wegens een kritieke zwakheid.

De nieuwste versie van de Mozilla Firefox browser is terug beschikbaar voor downloading, na eerder te zijn verwijderd wegens een kritieke zwakheid.

Kort na zijn introductie vorige woensdag werd Firefox 16 van de website van Mozilla.org gehaald, omdat een eigen onderzoeker een kritieke zwakte had ontdekt. Concreet kon een malafide website uit de browser van een bezoeker de geschiedenis van die gebruiker plukken, met volledige toegang tot de url’s en de parameters van de url’s. Een gekend probleem uit het verleden, werd in de nieuwe versie blijkbaar een ontwikkelingsfout gemaakt waardoor de zwakte opnieuw acuut werd.

Bovendien werd ondertussen ook al code gepubliceerd – zegge en schrijve in totaal 8 lijntjes – om misbruik van die zwakheid te maken. Die code zou vervolgens ook kunnen worden uitgebreid om nog meer persoonlijke informatie (gekoppeld aan die url’s) te ontvreemden.

Ondertussen heeft Mozilla de zwakke plek (en een ander gemeld probleem) hersteld, en de Firefox 16.0.1 versie terug beschikbaar gesteld voor downloading http://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/ . Ook automatische updates zijn terug gestart.

Ondertussen blijft de markt voor browsers wel in volle beweging, want voor de tweede plaats (na nog steeds Internet Explorer) wordt haasje over gespeeld door Mozilla’s Firefox en Google’s Chrome. Momenteel zou Firefox op plaats twee staan, maar eerder dit jaar werd die plaats aan Chrome toegekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content