Firefox hoeft geld van Google niet meer

© Reuters

Er was een tijd dat Mozilla via Firefox miljoenen binnenhaalde bij Google. Tegenwoordig hoeft dat niet meer zo, want Mozilla heeft andere geldbronnen aangeboord.

Het geld werd door Google betaald, omdat gebruikers van FireFox informatie gingen zoeken en daarmee traffic genereerden voor Google. Dat was in de begintijd wellicht prima, hoewel het wel indruiste tegen het beginsel dat Mozilla een onderneming zonder winstoogmerk is.

Verandering

In de nieuwe opzet bouwt Mozilla met andere partners zoals Yahoo en het Chinese Baidu aan een eigen zoekimperium. Daarmee wordt de macht van Google op de pc toch wel aangetast. Laatstgenoemde ziet dat met lede ogen aan en richt zich daarom steeds harder op het eigen Android-platform. Op het mobiele vlak heeft Google beslist nog veel in de melk te brokkelen.

Stijgende inkomsten

Mozilla boert overigens goed, zo blijkt uit gegevens die zijn verstrekt aan de Amerikaanse belastingdienst. In 2014 blijkt Mozilla een omzet te hebben behaald van 330 miljoen dollar. Een jaar eerder rinkelde de kassa bij een totaal van 314 miljoen dollar.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content