Firefox-maker werkt aan nieuw mobiel besturingssysteem

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Mozilla, de organisatie achter de populaire Firefox-browser, werkt aan een webgebaseerd besturingssysteem voor smartphones en tablets. ‘Boot to Gecko’ wordt volledig open source, en zal draaien boven op Android.

Mozilla, de organisatie achter de populaire Firefox-browser, werkt aan een webgebaseerd besturingssysteem voor smartphones en tablets. ‘Boot to Gecko’ wordt volledig open source, en zal draaien boven op Android. Het nieuwe besturingssysteem wil een soort van ‘Chrome OS’ worden voor mobiele apparaten, wat zoveel wil zeggen als dat alle applicaties online zullen staan. Als basis wordt Android gebruikt, waardoor iedereen die een Android-toestel heeft, in theorie ook het OS van Mozilla zou moeten kunnen gebruiken.

Het is de bedoeling dat extra’s, zoals sms-, camera- en bluetooth-diensten, gebouwd worden door de open source community. Daartoe zullen alle programmeercodes meteen online beschikbaar worden gemaakt.

Mozilla researcher Andreas Gal spreekt over het ‘doorbreken van de almacht van bedrijven zoals Apple, Microsoft én Google, die de mobiele wereld in een wurggreep houden’, en hoopt dat, dankzij Boot to Gecko, web apps voor mobiele toestellen toegankelijker en functioneler zullen worden.

Momenteel zijn de meeste apps ‘native’ apps, die op maat van een bepaald OS geschreven zijn (iOS voor de iPhone, of Phone 7 voor een Windows Phone). Het gebruik van web apps is een interessant alternatief, hoewel ze ook hun beperkingen hebben. Zo missen ze vooralsnog de finesse van native apps, en zijn ze niet aangepast aan de ergonomie van een smartphone.

Benieuwd of het nieuwe project van Mozilla daar iets aan zal kunnen veranderen. Voorts lijkt het ook bijna onbegonnen werk om nog een nieuw mobiel platform in de markt te zetten. HP kan er allicht over meepraten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content