Fly, fly Flappy Bird: Populair smartphonespel verwijderd wegens “te verslavend”

© Belga

Een nieuwe hype werd geboren en ons meteen weer ontnomen: Flappy Bird, een game die menig smartphone-gebruiker in de ban hield. “Het werd voor velen een verslaving en moest daarom permanent gestopt worden”, zegt de ontwikkelaar.

‘Flappy bird’ is ontwikkeld door de Vietnamees Dong Nguyen en werd in mei 2013 gepubliceerd door GEARS Studios. Het is een platform-game met graphics die doen denken aan de eerste Game Boyspelletjes. Het concept is eenvoudig: zorg dat Flappy Bird, een schattig vogeltje, nergens tegenaan botst of je bent eraan voor de moeite.

Door met je vinger op het scherm tikken, hou je het vogeltje in de lucht terwijl er groene buizen op je afkomen. Je moet ervoor zorgen dat de gele vogel door de gaten tussen de buizen vliegt zonder hen te raken. Telkens als je een groene buis trotseert, krijg je een punt. Bij de minste aanraking is het vogeltje morsdood. Dat klinkt gemakkelijk, maar is het niet. Je hebt maar één leven, dus bij elke botsing met zo’n buis mag je van voor af aan opnieuw beginnen.

Frustrerend

Flappy Bird is dan ook een frustrerend spelletje dat je horendol maakt. Toch blijf je keer op keer proberen om je hoogste score te verbreken, al is het al een uitdaging om de eerste groene buis te trotseren. Hoe meer je het spelletje speelt, hoe meer je de neiging hebt je smartphone tegen de muur te gooien. De groene buizen en de openingen ertussen zijn elk spelletje weer anders geplaatst. Soms moet het vogeltje ineens van heel hoog naar heel laag gaan en voor je het weet, knal je tegen de hoek van de groene koker. Het duurt heel lang voor je de Flappy Bird-vaardigheden onder de knie hebt, als dat al mogelijk is.

Ondanks het primitief design en de ongeëvenaarde moeilijkheidsgraad van het spel werd Flappy Bird razend populair en bleek het ook enorm verslavend te zijn. Het werd meer dan vijftig miljoen keer gedownload. Verrassend, want de app lijkt op geen enkel vlak op andere succesvolle smartphonegames, zoals Candy Crush Saga, Fruit Ninja of The Simpsons: Tapped Out. Dergelijk eenvoudig concept en design zoals dat van Flappy Bird tref je in bijna geen enkele populaire game aan. Alleen de naam doet denken aan Angry Birds, maar verder heeft het niets met dat spel te maken.

Doodsbedreigingen

De maker van Flappy Bird, Dong Nguyen, had dit succes ook niet verwacht. Hij verdiende tot 50.000 dollar per dag via de reclame-inkomsten. Helaas voor de Flappy-fans besloot hij plots het spel offline te halen. Nguyen stuurde afgelopen weekend een tweet de wereld in waarin hij aankondigde dat hij Flappy Bird zou verwijderen. Hij verzekerde zijn volgers dat het niet met juridische kwesties te maken had en dat hij het ook niet zou verkopen.

“Flappy bird is een succes, maar het ruïneert mijn leven, dus nu haat ik het”, tweette Nguyen. De ontwikkelaar ontving zelfs doodsbedreigingen. “De bedoeling was dat het gespeeld zou worden op een relaxed moment, maar het werd voor velen een verslaving. Het moest daarom permanent gestopt worden”, aldus Nguyen.

Intussen is Flappy Birds uit de App Store en de Google Play Store verwijderd. Wie het spelletje nog op zijn smartphone heeft staan, kan het (voorlopig) nog wel spelen. Of dat zal blijven duren? Voor hun eigen bestwil hopen wij van niet…

© 2014 – C.H.I.P.S. StampMedia – Nathalie Schlenker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content