FOD Economie biedt statistische gegevens aan als open data

© .

De Algemene Directie Statistiek van de federale overheidsdienst Economie heeft donderdag een open data-portaal gelanceerd. Daarop is een reeks statistische gegevens vrij beschikbaar voor consultatie en hergebruik, bijvoorbeeld door app-ontwikkelaars.

Het portaal biedt momenteel gegevens over bevolking, inkomen, bodembezetting en de volkstelling 2011. Het zal geleidelijk uitgebreid worden. Open data betekent dat de gegevens aangeboden worden in een open formaat, waardoor ze vrij en gemakkelijk herbruikbaar zijn.

Gebruikers kunnen er bijvoorbeeld interactieve kaarten mee creëren, dynamische rapporten aanmaken, of een soort identiteitskaart creëren van elke gemeente van het land. Die data kunnen ze integreren in een databank, of in een applicatie voor een smartphone.

“De toepassingsmogelijkheden voor creatieve ontwikkelaars zijn eindeloos”, aldus de FOD Economie. “De openbare statistiek is een goudmijn aan gegevens. Betere toegang tot die gegevens kan zorgen voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen door burgers en bedrijven”, wordt minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) geciteerd in een persbericht.

In juli zette de ministerraad het licht op groen voor de federale open data-strategie. Die bepaalt dat de berg gegevens waarover de overheid beschikt, door iedereen vrij mag worden gebruikt, ook voor commerciële doeleinden, tenzij er privacy- of veiligheidsredenen in het spel zijn.

(Belga/FT)

Partner Content