FOD Economie stimuleert open data

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Het begrip open data heeft ingang gevonden bij de FOD Economie.

Het begrip ‘open data’ – versta: de mogelijkheid om publieke gegevens te gebruiken, hergebruiken en herverdelen – heeft ingang gevonden bij de FOD Economie. Die overheidsdienst bevat via be.STAT een massa informatie over onder meer de bevolking, de arbeidsmarkt, economie, verkeer, transport, en energie.

“De Kruispuntbank van Ondernemingen is een ideale bron om te openen naar de buitenwereld omdat we er de authentieke gegevens van 1,2 miljoen bedrijven in opslaan. Die zouden we ter beschikking kunnen stellen van de privésector via webservices, etl-tools, ftp, en dies meer”, vindt cio Frank De Saer.

Het project is al gelanceerd, maar de wetgeving moet nog aangepast worden, voornamelijk op het gebied van privacy.

“Het technische platform wordt ontwikkeld en van zodra de wet KBO 2.0 gestemd is, zullen we de gegevens geleidelijk aan vrijgeven via de public search die trouwens al veel gebruikt wordt”, zegt De Saer. “Een eerste belangrijke stap in dit domein moet voor het einde van het jaar genomen worden. Hoe transparanter de data zijn, en hoe meer ze ook gebruikt worden, des te meer zullen bedrijven zich aangespoord voelen om correcte gegevens aan te leveren. Dat zal de kwaliteit alleen maar ten goede komen”, aldus nog De Saer.

Een uitgebreid interview met Frank De Saer leest u in ons volgend nummer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content