FOD Financiën heeft nog duizenden pc’s op XP

© Reuters

Op de Federale Overheidsdienst Financiën draaien nog tienduizend computers op Windows XP, dat schrijft dS Avond. Toch zou de kans op datalekken klein zijn.

Op de Federale Overheidsdienst Financiën draaien nog tienduizend computers op Windows XP, dat schrijft dS Avond. Toch zou de kans op datalekken klein zijn. De vervanging van de toestellen wordt al jaren aangekondigd, maar is niet snel genoeg gebeurd zegt ACOD-vakbondsafgevaardigde Peter Veltmans aan de avondkrant van De Standaard. Of de FOD Financiën bijbetaalt voor de (dure) extra ondersteuning van Microsoft is niet bekend. Dit jaar nog worden zesduizend toestellen vervangen. De rest krijgt een upgrade. In 2009 kocht de FOD nog zesduiend XP-toestellen aan.

Het gebruik van XP kan gevolgen hebben voor de werking van de dienst. De woordvoerder van de FOD Financiën zegt dat de kans dat er informatie uitlekt bijzonder klein omdat de dienst een firewall gebruikt.

De stopzetting van de ondersteuning van Windows XP wordt al jaren aangekondigd maar is sinds gisteren een feit. De toestellen blijven gewoon werken, maar veiligheidslekken worden niet langer hersteld. Vooral wanneer hackers een nieuw lek ontdekken in het systeem kan dat ernstige gevolgen hebben voor toestellen op XP en het netwerk waarin ze opereren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content