FOD Financiën surft 20 procent goedkoper

© iStock
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De FOD Financiën gaat de komende vijf jaar naar eigen zeggen 20 procent minder betalen voor internet en interne telefonie dan vandaag het geval is. De besparing klokt af op meer dan 1 miljoen euro per jaar.

Om dit te kunnen realiseren ruilt de federale overheidsdienst Proximus grotendeels voor Belnet, het Belgische nationale onderzoeksnetwerk. De overeenkomst wordt eerstdaags ondertekend.

Belnet werd opgericht in 1993 binnen de overheidsdienst Wetenschapsbeleid. De internetpionier beheert een netwerk dat bestaat uit 2.000 km glasvezelkabel in ons land. Aanvankelijk opgezet om performante internetverbindingen aan te bieden aan universiteiten en onderzoeksinstellingen, heeft Belnet zijn activiteiten intussen uitgebreid tot de federale overheidsdiensten.

Sinds 2002 beheert Belnet in opdracht van Fedict het Federal Metropolitan Area Network (FedMAN) in Brussel. Via dit netwerk zijn alle federale administraties verbonden met elkaar en met het internet. Al wat met e-government te maken heeft, verloopt via dat netwerk.

De FOD Financiën beschikt daarnaast over een intern netwerk, waarlangs de centrale diensten in Brussel verbonden zijn met de honderden buitendiensten, zoals de lokale belasting-, BTW- en douanekantoren. Dat interne netwerk werd tot nu toe uitgebaat door Proximus.

Belnet zal die uitbating vanaf 2016 geleidelijk overnemen. “De capaciteit van het netwerk van Belnet is ruim voldoende om de verhoogde internettrafiek op te vangen”, oppert directeur Jan Torreele van Belnet.

Daarbij komt nog dat het Belnet-netwerk tegen eind dit jaar volledig vernieuwd zal zijn. “De aangesloten instellingen kunnen dus niet alleen belangrijke besparingen realiseren dankzij de schaalvergroting, maar ook genieten van de voordelen van ons state-of-the-art netwerk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content