FOD Mobiliteit zet vaart achter e-rijbewijs

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het zogenaamde elektronisch rijbewijs wordt na een jaar testen versneld uitgerold.

Het zogenaamde elektronisch rijbewijs wordt na een jaar testen versneld uitgerold.

Dat meldt de ontslagnemende staatssecretaris voor Mobiliteit, Etienne Schouppe, aan De Standaard. Over het nieuwe type rijbewijs, met de grootte van een bankkaart, heerst algehele tevredenheid, klinkt het. “Mensen vinden zo’n bankkaartmodel veel handiger dan het huidige papieren model, dat moeilijk in hun portefeuille past. Bovendien zijn de deelnemende gemeentebesturen opgetogen. Van het oude rijbewijs moeten ze telkens een papieren exemplaar bewaren. De politie is dan weer tevreden omdat het rijbewijs makkelijk te controleren is én moeilijker om mee te frauderen.”

In januari start de uitrol per provincie. Dan zijn West-Vlaanderen en Luxemburg aan de beurt. Vervolgens Limburg en dan nadien de andere provincies. Tegen eind 2012 zouden al 500.000 nieuwe rijbewijzen moeten zijn uitgerold.

Europa verplicht België om de nieuwe rijbewijzen in te voeren, met als doel een grotere eenvormigheid. De informatie over de bestuurder komt overigens niet op de kaart terecht, maar in een centrale databank van politie en justitie. Die zal bijvoorbeeld ook een overzicht bevatten van de overtredingen die de chauffeur in het verleden beging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content