Forrester breekt lans voor de Chief Data Officer

© IDG

De chief data officer is in opmars. Maar hoewel zijn functies stevig in het vaarwater van de cio komen, hoeft dat niet noodzakelijk een probleem te zijn zegt marktonderzoeker Forrester.

Het bedrijf ondervroeg drieduizend IT & business decision makers in grote ondernemingen en stelt vast dat er in 45 procent van de ondernemingen een cdo of chief data officer is aangesteld waarbij nog eens 16 procent dit van plan is in het komende jaar.

De exacte rol van een cdo kan enorm uiteenlopen van managers die er voor zorgen dat gegevens correct en veilig worden bewaard, tot functies om die gegevens te analyseren, of om te veranderen hoe het bedrijf en werkgevers die gegevens zelf gebruiken.

Forrester maakt in zijn rapport een analyse van de uiteenlopende functies van de cdo en merkt op dat er veel overlap is met de cio, wat voor onderlinge concurrentie kan zorgen. Toch raadt de onderzoeker aan om net te mikken op een nauwe samenwerking omdat beide functies noodzakelijk zijn.

“In veel gevallen beseffen cio’s dat ze te veel op hun bord hebben om data de aandacht te geven die het nodig heeft,” zegt Gene Leganza, vicepresident en principal analyst bij Forrester.

Daarbij kan de cdo heel veelzijdig worden ingezet als brug tussen business en technologie, maar is er ook nood aan een roadmap om elkaar zo goed mogelijk aan te voelen. De conclusie is dat cdo’s en cio’s deels in hetzelfde domein zitten, maar daar beter kunnen samenwerken dan elkaar bekampen. Of zoals de cdo van AIG aan Forrester zegt: de cdo is de luchtverkeersleider, maar de cio bestuurt het vliegtuig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content