Fors meer controles op illegale bedrijfssoftware

BSA | The Software Alliance voert zijn controles bij bedrijven op. Vorig jaar haalde het zo 84 procent meer geld op bij bedrijven die illegale software gebruiken.

BSA | The Software Alliance voert zijn controles bij bedrijven op. Vorig jaar haalde het zo 84 procent meer geld op bij bedrijven die illegale software gebruiken.

De groep werkt namens softwarebedrijven als Adobe, Apple, Autodesk, Symantec, Parallels, Oracle en Microsoft. Het controleert bedrijven op het gebruik van illegale software, met zware boetes als gevolg.

De grootste vergoeding die een Belgisch bedrijf moest betalen voor het gebruik van illegale software lag op 65.000 euro. In heel Emea werd er 10,7 miljoen euro opgehaald. In heel de regio waren er in 2013 bijna 130 procent meer controles dan in 2012. Ook dit jaar zal het aantal acties volgens de organisatie toenemen.

Maar BSA | The Software Alliance schetst wel niet het volledige plaatje als het uitpakt met meer controles en dreigt met hogere kosten voor bedrijven. Zo wil de organisatie nooit kwijt hoeveel acties het dan wel heeft uitgevoerd in België. Ook weten we niet hoeveel een bedrijf gemiddeld betaalt als er onbetaalde software wordt teruggevonden. Hoe groot de kans is dat een bedrijf controle krijgt, en moet betalen,, is dan ook onbekend.

Ook wil een controle van BSA niet altijd zeggen dat de organisatie gelijk haalt voor de rechter. In juni vorig jaar werd de organisatie door het hof van Beroep in Brussel verplicht om dertigduizend euro terug te betalen aan een drukkerij. Die kon bij de inval niet meteen alle licenties voorleggen, waardoor het onterecht werd beboet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content