Fotografen starten antitrustzaak tegen Google

Cepic, dat duizenden fotografen en agentschappen vertegenwoordigt, start een antitrustprocedure tegen Google omdat de site foto’s zonder toestemming gebruikt.

Cepic, dat duizenden fotografen en agentschappen vertegenwoordigt, start een antitrustprocedure tegen Google omdat de site foto’s zonder toestemming gebruikt.

De klacht, die al op 8 november werd ingediend, hekelt het feit dat Google Images zonder toestemming en copyrightvermelding beelden van fotografen, uitgevers en agentschappen hergebruikt in zijn zoekresultaten. Dat terwijl Google door zijn positie een belangrijke rol speelt in het zoeken naar afbeeldingen.

Die ergernis werd nog groter sinds Google de dienst deze zomer uitbreidde. Zo kan je vandaag vanaf Google Images grote afbeeldingen opvragen en downloaden, zonder naar de site van de aanbieder te moeten gaan. Dat zorgt volgens Cepic voor een verlies aan bezoekers. Bovendien is het voor gebruikers op dat moment niet duidelijk van wie de afbeelding is en of er auteursrechten op rusten.

Cepic is een Europese organisatie die naar eigen zeggen zo’n 900 beeldbanken en agentschappen vertegenwoordigt in twintig Europese landen. Hun klacht wordt daarnaast gesteund door gelijkaardige organisaties binnen en buiten Europa.

Promoten van piraterij Het voornaamste probleem is dat google dominant is op de zoekmarkt en zijn positie hier misbruikt. Google beheerst zo’n 95 procent van het zoekverkeer in Europa. Door beelden zonder toestemming, ook op groot formaat, en zonder vermelding van maker en copyrightbescherming te tonen, maakt het volgens Cepic misbruik van zijn positie.

“De zoekmachine is een provider van ‘gratis’ content geworden en voedt zo online piraterij in zijn eigen voordeel”, klinkt het in een verklaring van Cepic.

De oplossing die Google in het verleden had voorgesteld is een opt-out van Google’s diensten. Maar dat betekent dat je website en foto’s verdwijnen van alle Google-diensten. Volgens Cepic komt dat de facto neer als verdwijnen van het internet, wat evenmin een werkbare optie is.

Google News De zaak doet denken aan die van de Belgische krantenuitgevers tegen Google News. Hier toonde Google krantenkoppen en een korte inhoud, tegen de zin van krantensites die bezoekers (en dus advertentie-inkomsten) misliepen. Al gaat het hier nog een stapje verder omdat de bron/eigenaar niet wordt vermeld en je als gebruiker de volledige afbeelding kan zien en downloaden zonder doorverwijzing naar de site van de maker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content