Fout in Intel-chipset gaat 1 miljard dollar kosten

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Een fout in de support chipset voor de nieuwe Sandy Bridge-processor gaat Intel zowat 1 miljard dollar kosten. Eindgebruikers zouden weinig hinder ondervinden. In een persmededeling stelt Intel dat de Intel 6 Series support chipset (codenaam Cougar Point), bestemd voor de nieuwe Sandy Bridge-processorfamilie, een fout vertoont in de ondersteuning van SATA onderdelen (zoals harde schijven, dvd-spelers, …). Op termijn zou dat de werking en performantie van deze onderdelen mogelijks kunnen aantasten, heet het. De Sandy Bridge-processor zelf zou geen problemen hebben, wordt benadrukt.

Een fout in de support chipset voor de nieuwe Sandy Bridge-processor gaat Intel zowat 1 miljard dollar kosten. Eindgebruikers zouden weinig hinder ondervinden.

In een persmededeling stelt Intel dat de Intel 6 Series support chipset (codenaam Cougar Point), bestemd voor de nieuwe Sandy Bridge-processorfamilie, een fout vertoont in de ondersteuning van SATA onderdelen (zoals harde schijven, dvd-spelers, …). Op termijn zou dat de werking en performantie van deze onderdelen mogelijks kunnen aantasten, heet het. De Sandy Bridge-processor zelf zou geen problemen hebben, wordt benadrukt.

Het probleem zou ontdekt zijn tijdens de voortdurende kwaliteitscontrole van de chipset en een oplossing werd reeds ontwikkeld. De verbeterde versie zou eind februari beschikbaar moeten zijn.

Volgens Intel zijn systemen met deze chipsets – overwegend Second Generation Core i5 en Core i7 quad core systemen – pas begin januari op de markt gekomen en nog niet in grote getale geleverd aan eindgebruikers. In afwachting van de vernieuwing van hun systemen (af te spreken met de producenten van die computers) kunnen die zonder problemen worden gebruikt.

Het probleem zou Intel ongeveer 300 miljoen aan gederfde inkomsten in het eerste kwartaal kosten, maar geen inkomstenverlies over het hele jaar. De kost voor herstelling van geproduceerde systemen zou zo’n 700 miljoen dollar bedragen. Het bedrijf zal deze kosten gedeeld over het lopende en het voorgaande kwartaal afschrijven.

Problemen in chipsets en zelfs processoren (zoals eertijds de ‘rekenfout’ in de vroege Pentium-processor) zijn niet zeldzaam, ook al omwille van de stijgende complexiteit in deze ontwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content