Foxconn verontschuldigt zich voor ’technische fout’ na protesten

Protesten bij de iPhone-fabriek van Foxconn in het Chinese Zhenghzhou.

De Taiwanese groep Foxconn heeft donderdag verontschuldigingen aangeboden voor een ’technische fout’ bij het uitbetalen van de lonen, nadat er in de iPhone-fabriek in Zhenghzhou protesten waren uitgebroken. Wie het bedrijf wil verlaten, krijgt een premie.

‘Onze ploeg heeft de kwestie bekeken en ontdekt dat er een technische fout is geweest’, aldus de onderaannemer van Apple. ‘We verontschuldigen ons en verzekeren dat de reële betaling zal overeenkomen met hetgeen beloofd werd.’

Woensdag braken protesten uit in de grootste iPhone-fabriek ter wereld, in Zhengzhou in de Chinese provincie Henan. Die ontstonden volgens getuigen ’s nachts uit onvrede over onbetaalde lonen en de angst voor de verspreiding van coronabesmettingen.

Een werknemer verklaarde anoniem tegenover het Franse persagentschap AFP dat een beloofde premie werd verminderd van 3.000 naar 30 yuan (van 400 naar 4 euro). Ook zouden de verblijfsomstandigheden in de fabriek ‘chaotisch’ zijn. De gigafabriek werkt momenteel in een gesloten bubbel, afgesneden van de buitenwereld, na een opstoot van coronabesmettingen.

Premie van een maandloon

Foxconn bevestigde aan het agentschap Bloomberg dat het werknemers die willen vertrekken, een premie biedt van 10.000 yuan (ruim 1.300 euro). Dat is voor de meesten meer dan een maandloon. Met het geld kunnen de vertrekkers, die vaak van elders in China afkomstig zijn, de reis naar huis betalen, klinkt het.

Een woordvoerder van het bedrijf zei dat de premie gericht is op onlangs aangeworven werknemers, van wie een deel mee aan de basis zou gelegen hebben van de protesten. Zij zullen worden vervangen, maar dat kan een tijdje duren, aldus nog de woordvoerder.

Vertraging van iPhone-leveringen

De protesten kunnen de productie in de fabriek nog verder verstoren. Apple had eerder al gewaarschuwd voor vertragingen bij de leveringen van sommige iPhones ten gevolge van de coronabeperkingen in de fabriek in Zhengzhou. ‘Er zijn Apple-teamleden ter plaatse’, stelde de techreus in een reactie. ‘We analyseren de toestand en werken nauw samen met Foxconn om zeker te zijn dat de bezorgdheden van de werknemers aangepakt worden.’

Partner Content