‘Foxconn wil Sharp inlijven’

© Sharp LED TV

De oprichter van Foxconn heeft interesse in de elektronicagigant, maar de Japanse overheid is daar minder blij mee.

Afgelopen weekend zei Terry Gou, oprichter van Hon Hai Precision Industry, buiten Taiwan beter bekend als Foxconn, dat hij de Sharp groep op twee jaar tijd weer break even kan laten draaien. Later voegde het Japanse Kyodo News daar aan toe dat Foxconn bereid zou zijn om 300 miljard yen (2,49 miljard dollar) te betalen voor een volledige overname.

Het gaat al even niet goed met Sharp. Het krijgt voor zijn zonnepanelen en LCD-schermen stevige concurrentie uit China en Taiwan en trok zich intussen terug uit de Noord-Amerikaanse tv-markt.

De interesse van Gou heeft er intussen wel voor gezorgd dat de aandelenkoers van Sharp zeven procent omhoog ging. Al is het nog niet zeker of er effectief een overname komt en door wie. Zo meldt het Taiwanese Central News Agency dat het door de Japanse overheid gesteunde Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) ook van plan is om Sharp over te nemen, al zou die pas in 2016 een bod klaar hebben.

Foxconn is een van de grootste elektronicaproducenten ter wereld en de grootste werkgever in China. Het bedrijf is vooral bekend als de producent van de iPhone en iPad, maar werkt ook voor Microsoft, HP, Huawei, Nintendo, Amazon, Dell en anderen.

Daar tegenover staat dat het bedrijf in China de reputatie heeft van nogal los om te gaan met werkomstandigheden en mensenrechten. Mede daarom pleegden al verschillende medewerkers zelfmoord. Foxconn probeerde dat probleem op te lossen door netten aan de gebouwen te hangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content