France Télécom aast op Le Monde

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Samen met twee partners zit France Télécom in de eindronde voor de overname van de Franse topkrant Le Monde.

Samen met twee partners zit France Télécom in de eindronde voor de overname van de Franse topkrant Le Monde.

Om zowat 100 miljoen euro aan schulden aan te zuiveren biedt Le Monde ongeveer 65 procent van de aandelen te koop aan op de markt. Twee groepen van overnemers hebben een duidelijk bod gedaan op de krant en zijn activiteiten, waaronder een groep rond de eigenaar van het Franse tijdschrift le Nouvel Observateur, de Spaanse persgroep Prisa (o.a. de krant El Pais) en France Télécom.

Die laatste zou het in eerste instantie te doen zijn om de interactieve diensten van Le Monde, die zijn samengebracht in een dochteronderneming, Le Monde Interactif. Die dochter heeft zowel lemonde.fr als leposte.fr onder haar hoede en zou winstgevend zijn. Het bod van de groep zou 80 tot 100 miljoen euro bedragen, waarvan France Télécom 20 tot 25 miljoen euro voor zijn rekening zou nemen. France Télécom zou vervolgens de aandelen de andere aandeelhouder in Le Monde Interactif, in casu de 37% van de groep Lagardère, overkopen. Met deze overname gaat France Télécom door in het spoor van de meeste telecomoperatoren die naast digitale transportcapaciteit ook bijkomende lucratieve diensten willen leveren.

Wespennest

De overname van Le Monde zorgt overigens wel voor een politiek wespennest. De tweede groep die een bod op Le Monde doet, groepeert immers drie personen – Mathieu Pigasse, Pierre Bergé en Xavier Niel – die als concurrenten van president Sarkozy te boek staan. En die laatste zou het hoofd van Le Monde al hebben ingepeperd dat een overname door deze groep het blad heel wat staatssubsidies zou kosten. Anderzijds roept ook het aandeelhouderschap van 26 procent van de Franse overheid in France Télécom zo zijn vragen op…

Overigens zou te elfder ure ook nog een derde bod zijn opgedoken. Het zou de Russische miljardair Gleb Fetisov zijn, eigenaar van de Moi bankgroep, aldus het Russische financiële blad Kommersant. Daarmee zou hij in de voetsporen van Alexander Pugachev, zoon van de Russische miljardair Sergej Pugachev, treden, die vorig jaar de krant France Soir heeft gekocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content