Frankrijk overweegt taks op tablets en smartphones

De Franse regering overweegt een extra belasting op te leggen bij de verkoop van tablets en smartphones. Met dat geld zouden subsidies voor culturele projecten moeten worden gefinancierd.

De Franse regering overweegt een extra belasting op te leggen bij de verkoop van tablets en smartphones. Met dat geld zouden subsidies voor culturele projecten moeten worden gefinancierd. Het voorstel voor de belasting komt uit de koker van een commissie die moest onderzoeken hoe cultuuruitgaven op peil kunnen worden gehouden in economisch slechte tijden. De belasting zou vergelijkbaar zijn met de heffing die televisiekijkers, omroepen en internetproviders al betalen. De opbrengsten daarvan worden ook gebruikt om kunst, film en muziek in Frankrijk te ondersteunen.

Het voorstel is maar één van de tachtig die de commissie onder leiding van Pierre Lescure naar voor schuift. Internetgebruikers zijn immers niet bereid om te betalen voor digitale content, maar leggen wel honderden euro’s op tafel om een tablet of smartphone aan te schaffen, stelt het team van experts vast.

“Bedrijven die tablets maken moeten we, op kleine schaal, dwingen een deel van hun opbrengsten af te staan, om de ontwikkelaars te helpen”, stelde minister van Cultuur Aurélie Filipetti.

Volgens haar gaat het om een “minimale” heffing, die over veel bedrijven wordt verspreid. De taks wordt waarschijnlijk meegenomen in de begrotingsvoorstellen die in november aan het parlement worden voorgelegd.

Het voorstel zal mogelijk leiden tot nieuwe spanningen tussen internet- en technologiebedrijven en de Franse regering. Minister van Industrie Arnaud Montebourg voorkwam onlangs nog dat het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo een meerderheidsbelang zou nemen in de Franse videosite Dailymotion.

Vorig jaar probeerde Frankrijk Google tevergeefs te dwingen geld te betalen aan kranten voor het plaatsen van links
naar artikelen.

De commissie-Lescure had wel kritiek op het agentschap Hadopi, dat sinds drie jaar de strijd aanbindt tegen het illegaal downloaden van films of muziek op het internet. De kosten wegen niet op tegen de opbrengsten, oordelen de experts, die aanbevelen om het agentschap op te doeken.

De boete op illegale downloads zou ook moeten worden verlaagd van 1.500 euro tot 60 euro.

(Belga/FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content