Frankrijk veel voordeliger dan België voor technologieaankopen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Heel wat technologieaankopen – ict- of elektrotoestellen – zijn in Frankrijk een pak goedkoper dan in ons land, zo blijkt uit onderzoek door consumentenorganisatie OIVO. Wat echter toch niet betekent dat in Frankrijk gaan shoppen altijd zo veel voordeliger uitvalt…

Heel wat technologieaankopen – ict- of elektrotoestellen – zijn in Frankrijk een pak goedkoper dan in ons land, zo blijkt uit onderzoek door consumentenorganisatie OIVO. Wat echter toch niet betekent dat in Frankrijk gaan shoppen altijd zo veel voordeliger uitvalt… OIVO vergeleek in oktober voor een lange waslijst van elektro- en ict-producten de prijzen in de Belgische ketens Krëfel en Vanden Borre en de Franse winkels Darty en Auchan. Over alle producten en alle ketens bekeken, zijn de technologieaankopen in Frankrijk gemiddeld 6,28 procent goedkoper, zo blijkt uit het onderzoek. Maar de verschillen zijn groter of kleiner naargelang de productcategorie.

Zo zijn tv’s in Frankrijk gemiddeld 6,52 procent goedkoper (enkel de categorie plasma’s zelfs 11 procent) en dvd- en Blu-ray-spelers 4,34 procent goedkoper. Mp3-spelers kosten in Frankrijk gemiddeld 6,01 procent minder, fototoestellen gemiddeld 8,06 procent minder. Maar een gps is dan weer 8,35 procent goedkoper in België

In Frankrijk betaal je ook altijd rond de 8 à 9 procent minder voor pc-schermen, klavieren, muizen en printers. Netbooks zijn maar liefst 21,92 procent goedkoper in Frankrijk, scanners 15,66 procent goedkoper. Voor een tablet is het verschil dan weer verwaarloosbaar (0,47 procent goedkoper in Frankrijk) en een laptop kost in Frankrijk zelfs gemiddeld 0,14 procent meer. Smartphones en gsm’s zijn in Frankrijk gemiddeld 14,67 procent goedkoper dan in België.

Kijk je naar enkele merken apart dan zie je dat Apple-producten in ons land 3,4 procent goedkoper zijn, maar dat je voor Acer-toestellen in België liefst 10,96 procent meer betaalt. Ook producten van HP (7,25 procent), Microsoft (11,53 procent) en Samsung (13,2 procent) zijn bij ons duurder dan in Franse winkels.

OIVO onderstreept het duidelijke prijsverschil, maar zegt wel dat je ook de vervoerskosten en het tijdverlies moet meerekenen als je over de grens wilt gaan shoppen. Met de auto, aan de huidige brandstofprijzen, blijkt een ritje naar pakweg Rijsel of Valenciennes vooral interessant te zijn voor Belgische steden die slechts een beperkt aantal kilometers verwijderd zijn van die Franse locaties. De prijzen lijken vaak zo te zijn vastgelegd dat het pas interessant wordt als je meer dan één technologieaankoop over de grens wilt doen.

Ook kan je je de vraag stellen of het wel praktisch is over de grens te gaan kopen als er nadien problemen met je toestel zouden opduiken: wat bijvoorbeeld met de garantie of dienst-na-verkoop? Elke klant moet volgens OIVO die persoonlijke afweging maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content