Frankrijk verbiedt smartphone-gebruik langs de kant van de weg

© Gashif Rheza
Sebastien Marien Stagiair Data News

De Franse overheid heeft de regelgeving verstrengd omtrent het gebruik van smartphones in de wagen. Uw auto aan de kant van de weg plaatsen om gauw een berichtje te lezen, is vanaf nu strafbaar.

Frankrijk wil het aantal verkeersslachtoffers drastisch verminderen. Eerder was het gebruik van een smartphone achter het stuur al verboden, maar nu wil de overheid ook het gebruik van telefoons aan de kant van de weg beboeten. Dat meldt Le Figaro.

Wie tijdens het rijden gauw langs de weg wil stoppen, en de motor stillegt om een telefoontje te beantwoorden, kan dat voortaan zuur opbreken. Frankrijk voorziet boetes van 135 euro om dergelijk gedrag actief te bestraffen. Al kan u nog altijd probleemloos op een legale parkeerplaats gaan staan om uw smartphone even boven te halen.

Omstreden

De wet voorziet verder nog een uitzondering op de regel. Wie aan de kant van de weg staat met autopech, mag nog altijd hulp inroepen met behulp van zijn smartphone. De Franse automobilistenvereniging ‘L’Automobile Club Association’ is een koele minnaar van de nieuwe regelgeving.

“Ik begrijp eerlijk gezegd het probleem niet”, verklaart woordvoerder Yves Carras. “de overheid maakt het strafbaar om te stoppen aan de kant van de weg om te telefoneren, maar ik denk dat we automobilisten juist moeten aanmoedigen om de motor stil te leggen tijdens het bellen.”

Frankrijk voorziet al langer strengere maatregelen die het aantal verkeersdoden moeten doen verminderen. Het land verlaagde eerder al de maximumsnelheid op gewone wegen van 90 naar 80 kilometer per uur.

Partner Content