Frankrijk wil Amazon & Facebook aan de leiband

Als het aan Frankrijk ligt dan zullen Amerikaanse internetbedrijven in de toekomst meer belastingen betalen op hun Europese omzet.

Als het aan Frankrijk ligt dan zullen Amerikaanse internetbedrijven in de toekomst meer belastingen betalen op hun Europese omzet.

De Franse minister voor technologie, Fleur Pellerin, bevestigt aan de Wall Street Journal dat ze volgende maand bij Europa wil pleiten over een belastingregime voor internetbedrijven waarbij ze worden belast om basis van de winst die ze in Europa maken.

Tegelijk wil de minister de belangrijkste digitale platformen strenger reguleren. Daarbij gaat het onder meer om Amazon, Apple, Facebook en Google. Een van de items die ter sprake komt is het overdraagbaar maken van e-books. Het doel is om meer concurrentie mogelijk te maken vanuit Europese hoek.

Minister Pellerin nuanceert wel de extra regels: “We willen het internet niet reguleren” zegt ze aan de Wall Street Journal. Wel gaat het om een beperkte regulatie van een aantal bedrijven die volgens haar de innovatie bij andere spelers blokkeren. Waarbij ze onrechtstreeks wijst naar Europese bedrijven die moeilijk opboksen tegen hun Amerikaanse concurrenten.

Taks op datatransfers

Naast het lokaal belasten van internetbedrijven wordt er ook nagedacht op een taks op datatransfers. Daarbij zouden bedrijven moeten betalen als gegevens uit Europa verhuizen naar elders.

Op 24 oktober is er een Europese top over telecom. Dan wil Pellerin genoeg Europese steun verzamelen voor de maatregelen. Tegen het voorjaar kan er dan een concreet voorstel volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content