Frankrijk wil bedrijven belasten die privédata verzamelen

De Franse overheid wil dat grote internetbedrijven belasting gaan betalen voor het verzamelen van gebruikersdata. Als het voorstel wordt goedgekeurd, zou de taks opgenomen kunnen worden in de Franse belastingwet van 2014.

De Franse overheid wil dat grote internetbedrijven belasting gaan betalen voor het verzamelen van gebruikersdata. Als het voorstel wordt goedgekeurd, zou de taks opgenomen kunnen worden in de Franse belastingwet van 2014.

Amerikaanse technologiebedrijven, zoals Google, Facebook en Amazon, blijven grotendeels buiten het bereik van de Franse fiscale autoriteiten. Volgens een bericht van The New York Times verdient Google circa 2 miljard dollar per jaar in Frankrijk. Op die omzet betaalt de technologiereus bijna geen belastingen. Amerikaanse internetbedrijven kunnen hun winsten gemakkelijk wegsluizen naar belastingparadijzen. De Franse overheid bestudeert de mogelijkheid om deze internetbedrijven te doen bijdragen aan de schatkist. Een recent rapport, opgesteld in opdracht van president François Hollande, stelt dat een belasting op het verzamelen van gegevens gerechtvaardigd is omdat gebruikers van diensten, zoals Google en Facebook, in feite onbezoldigd voor deze internetbedrijven werken door het verstrekken van persoonlijke informatie waarmee deze bedrijven reclame kunnen verkopen. Het rapport omschrijft deze data als de “grondstof” van de digitale economie.

Het rapport stelt voor de belasting te baseren op het aantal Franse gebruikers van bijvoorbeeld Google en Facebook, gecontroleerd door een externe revisor. De rapporteurs doen geen aanbevelingen over de hoogte van de belasting en hebben evenmin berekend hoeveel geld de taks mogelijk zou opleveren. De telecomsector probeerde eerder al internationaal een internettaks op poten te zetten, maar door zwaar gelobby van onder meer Google, kregen de plannen geen vorm. Frankrijk probeert het nu opnieuw op nationaal niveau.

“We willen er voor zorgen dat Europa geen belastingparadijs wordt voor bepaalde internetgiganten,” zegt Fleur Pellerin, Franse staatssecretaris van digitale economie. De Franse overheid denkt al langer na over het heffen van belastingen op internetdiensten. De voorganger van François Hollande, Nicolas Sarkozy, stelde een heffing voor op reclame op het internet. Maar lokale bedrijven klaagden dat de taks hen meer zou raken dan Google.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content