Frankrijk wil een Europese big data strategie

Emmanuel Macron & Xi Jinping © Belga

De Franse president Emmanuel Macron pleit voor een Europese strategie voor big data. Een dergelijke strategie is nodig om Europese big data bedrijven in staat te stellen beter te concurreren met China en de Verenigde Staten.

Dit heeft Macron gezegd tijdens een bezoek aan China, meldt de Financial Times. Macron wil een nauwere samenwerking met het land, maar stelt wel dat het om tweerichtingsverkeer moet gaan. Zo moet het voor Europese bedrijven net zo makkelijk worden in China handel te drijven als het voor Chinese bedrijven is om in de Europese Unie actief te zijn.

Geïntegreerde Europese big data markt

Big data is een term die de enorme hoeveelheden data beschrijft die bedrijven over klanten verzamelen. Het gaat hierbij om een combinatie van data die op traditionele wijze wordt verzameld – bijvoorbeeld over de verkoop van producten aan een klant -, maar ook om data die wordt verzameld op social media.

De Franse president stelt dat om Europese bedrijven in staat te stellen te concurreren met zowel Chinese als Amerikaanse partijen een goed geïntegreerde Europese big data markt nodig is.

Macron wijst erop dat bedrijven in de VS relatief vrij zijn in het gebruik van big data. Chinese bedrijven hebben te maken met meer politieke beperkingen, maar hebben eveneens relatief veel vrijheid om met big data te werken. “Europa moet zijn model definiëren”, aldus de Franse president. Macron geeft aan dat een Europese strategie voor big data voor Frankrijk dit jaar een prioriteit is.

In samenwerking met Dutch IT-Channel.

Partner Content