Frans ziekenhuis schrapt ingrepen na cyberaanval

Een ziekenhuisgroep in Versailles, in de buurt van Parijs, heeft operaties moeten afblazen en patiënten overgeplaatst nadat het afgelopen weekend werd getroffen door een cyberaanval, meldt het Franse ministerie van Volksgezondheid.

Zes patiënten, drie van de intensive care en drie van de neonatale afdeling, zijn sinds zaterdagavond overgebracht naar andere instellingen, zei minister van Volksgezondheid François Braun tijdens zijn bezoek aan het ziekenhuis op zondagavond. Anderen zouden kunnen volgen, voegde hij toe.

Het Andre-Mignot-ziekenhuis, het Richaud-ziekenhuis en bejaardentehuis DEspagne zijn het slachtoffer geworden van hackers, zei het management. De directie doet naar eigen zeggen al het mogelijke om de inloopdiensten en consultaties door te laten gaan.

De cyberaanval heeft geleid tot een ’totale reorganisatie van het ziekenhuis’, aldus de minister. Hoewel apparaten nog werkten op de intensive care, waren er meer mensen nodig om naar de schermen te kijken omdat ze niet langer als onderdeel van een netwerk functioneerden.

Het OM van Parijs heeft een vooronderzoek geopend naar poging tot afpersing. Sinds enkele maanden zijn ziekenhuizen en zorginstellingen in Frankrijk het doelwit van soortgelijke cyberaanvallen. Volgens minister van Volksgezondheid Braun wordt het Franse zorgsysteem ‘dagelijks aangevallen’, maar wordt ‘de overgrote meerderheid van deze pogingen gestopt’.

Partner Content