Franse Minitel sterft in zomer 2012

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Na 30 jaar trekt France Telecom de stekker uit zijn Minitel-dienst.

Na 30 jaar trekt France Telecom de stekker uit zijn Minitel-dienst. De Minitel sterft officieel op 30 juni 2012.

De Minitel was de voorloper van het internet. Het biedt betalende en gratis diensten aan die op een kleine ‘domme’ terminal geraadpleegd kunnen worden. Het was bij de lancering in 1982 een visionaire aanpak van de Franse regering die de toestellen sterk subisidieerde en zo goed als gratis bedeelde. France Telecom maakte voor deze dienst gebruik van het X.25-netwerk. In 2002 hadden 9 miljoen gezinnen een dergelijke Minitel in huis. Ook nu levert deze dienst nog een omzet van 30 miljoen euro op.

In België introduceerde Belgacom (de toenmalige RTT) midden jaren ’80 de zogenaamde Videotex-dienst. In tegenstelling tot Frankrijk werd er echter weinig promotie voor gemaakt en midden jaren ’90 werd de dienst gesloten. Heel wat vrije radio’s kregen via Videotex hun nieuws binnen van gespecialiseerde redacties van de Persgroep en Concentra.

In Nederland (Viditel), Duitsland (Bildschirmtext), Groot-Brittannië (Prestel) en andere landen werden deze diensten eveneens opgedoekt wegens de snelle intrede van breedbandinternet. De belangrijkste leveranciers waren Barco, Philips en Alcatel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content